My Collagen Nedir
Kolajen Nedir?
Fonksiyonel bir bileşen olan kolajen hidrolizat, kolajen yapının enzimatik hidrolize uğraması sonucunda oluşan çoğunlukla gıda sektöründe cilt ve kemik sağlığını düzenlemek amacı ile kullanılan bir protein bileşenidir.
İnsan vücudunu oluşturan tüm doku ve organların yapı taşı proteinlerdir. İsmi Yunanca “kólla” kelimesinden türeyen “yapıştırıcı veya tutkal” anlamına gelen, cildin doğal yapısının oluşturulması, cilde esneklik ve sağlamlık kazandırması gibi pek çok alanda görevleri bulunan kolajen, son zamanlarda sağlık ve kozmetik sektöründe popülerleşen bir bileşendir. Elde edildiği kaynağında polipeptit yapıda bulunan Kolajen yapısının ekstraksiyonu sonrasında, nano boyutta bazı ayrıştırma yöntemleri ile saflaştırılmasının yanında molekül boyutlarının indirgenmesi ve aminoasit gruplarına parçalanması, yani genel olarak bilinen ismi hidrolize edilmesi ile elde edilmektedir. Başta derimiz, bağ dokumuz, tendon, kas, eklem, tırnak, dış, saç, göz ve kemiklerimiz olmak üzere bütün vücudumuzda kolajen proteini yapıtaşı olarak yer almaktadır.
Temel özelliği ise dokulara destek sağlamak, doku yada organların canlı ve esnek kalmasına yardımcı olmaktır.
Kolajen hidrolizatı yüksek oranda sığır derisinden elde edilen tip1 ve tip3 kolajen içermektedir. Ayrıca birçok başka kaynaktan da elde edilebilen kolajenlerin birbirlerine göre tat, koku, renk ve içerik farkları olmaktadır. Elde edildiği kaynağından ekstrakte edildiğinde bir arada bulunan monopeptit ve polipeptit yapıları en az 100.000-300.000 dalton(MWCO) iken hassas bir işlem uygulandıktan sonra elde edilen nihai ürün kolajenin molekül ağırlığı en fazla 2.000 dalton ağırlığındadır. Bu nedenle sindirimi ve biyoyararlılığı oldukça yüksektir. Gıdalarda kullanılması yönünden önerilen 2.000 dalton molekül ağırlığına sahip kolajen hidrolizatıdır.
Düşük molekül ağırlığının önerilmesinin sebebi molekül boyutunun daha küçük olması sebebi ile emiliminin ve biyoyararlılığının >5.000 dalton ve üzerindeki molekül ağırlığına göre çok daha yüksek olmasıdır. Kolajen sarmal yapıda üç polipeptitten oluşmaktadır. Fonksiyonel olarak yapısal proteinlerdir. Zorunlu aminoasit olan hidroksiprolin içerirler.
Kolajenin yapısında on sekiz (18) farklı aminoasit bulunmakla birlikte dokuz zorunlu aminoasitin sekiz tanesi (histidin, izolosin, losin, lizin, metiyonin, fenilalanin, treonin , tirozin ve valin) kolajenin yapısında yüksek oranda bulunmaktadır. Kolajen hidrolizatı diğer proteinlere kıyasla glisin ve prolin gibi önemli aminoasitleri yüksek miktarda içermektedir.